فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 83 (بهمن 1398)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 83 (بهمن 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه امیری زاده، سارا باقری*، غلامرضا فرجی صفحات 2117-2124
    زمینه

    حفظ تعادل بدن، الزامی اولیه برای فعالیت های حرفه ای و شخصی محسوب می شود و همچنین عدم تعادل و اختلال در الگوی راه رفتن از عوامل موثر در سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی بزرگسالان است. بر این اساس، آیا با استفاده از تمرینات برایتونیک می توان سلامت جسمانی و به طبع آن سلامت روانی و اجتماعی را بهبود بخشید؟

    هدف

    تاثیر تمرینات برایتونیک برتعادل ایستا، پویا و عوامل روانشناختی در زنان بزرگسال بود.

    روش

    این تحقیق، نیمه آزمایش، با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این تحقیق زنان 30-50 ساله شهر تهران بودند که 26 نفر از زنان بزرگسال (30-50 سال) به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار عبارتند از:. برنامه تمرینی برایتونیک (دهقانی زاده، رحمتی ارانی و حیدری، 1397) و پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر، 1979). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری t و آنالیز واریانس یک راهه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین گروه های تحقیق از نظر تعادل ایستا وجود ندارد ولی در تعادل پویا بین گروه ها تفاوت معنی داری وجود داشت، گروه های تحقیق از نظر شاخص های اختلالات اجتماعی و افسردگی با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند، در حالی که از نظر اختلالات جسمانی، اضطراب و نمره کل عملکرد روانی با یکدیگر تفاوت معنی داری نشان دادند (p<0/001).

    نتیجه گیری

    انجام تمرینات برایتونیک باعث بهبود تعادل پویا و برخی عوامل روانی مانند اضطراب و اختلالات جسمانی می شود و به عنوان راه کاری برای تقویت مهارت های جسمانی و روانی در زنان بزرگسال پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: برایتونیک، تعادل ایستا، تعادل پویا، عوامل روانشناختی
  • کریم عبدالمحمدی*، فرهاد غدیری صورمان ابادی، ساناز نوروزی، علیرضا کهنسال صفحات 2125-2132
    زمینه

    اختلال فزون کنشی / کم توجهی تاثیر نامطلوبی بر شناخت اجتماعی کودکان می گذارد. اما مسئله اصلی اینست آیا در بعد شناخت اجتماعی (سطوح تئوری ذهن و همدلی) بین کودکان دارای اختلال فزون کنشی / کم توجهی و کودکان عادی تفاوت وجود دارد.

    هدف

    مقایسه سطوح تئوری ذهن و همدلی در دو گروه از کودکان دارای اختلال فزون کنشی / کم توجهی و کودکان عادی بود.

    روش

    پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود، جامعه آماری شامل تمامی کودکان 6 تا 8 ساله دارای اختلال فزون کنشی / کم توجهی و کودکان عادی شهر تبریز بود. از این جامعه 50 کودک دارای اختلال و 50 کودک عادی به صورت نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند ابزار عبارتند از، پرسشنامه ی تئوری ذهن هوتچینز و همکاران (2008) و مقیاس همدلی شناختی و عاطفی کودکان: فرم درجه بندی والدین دادس و همکاران (2008). نتایج با روش آنالیز واریانس چند متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، مولفه های تئوری ذهن و همدلی درکودکان دارای اختلال فزون کنشی / کم توجهی بطور معنی داری کمتر از کودکان عادی بود (0/0001>p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که سطوح تئوری ذهن و همدلی در کودکان عادی نسبت به کودکان دارای اختلال فزون کنشی / کم توجهی بالاتر است.

    کلیدواژگان: اختلال فزون کنشی، کم توجهی، سطوح تئوری ذهن، همدلی
  • سعید ایمانی، مرتضی ذاکری* صفحات 2133-2140
    زمینه

    اعتیاد و سوء مصرف مواد یکی از بارزترین آسیب های روانی و اجتماعی است که به راحتی می تواند بنیان زندگی فردی، خانوادگی و فرهنگی یک کشور را سست کند. پژوهش ها اثربخشی تنظیم شناختی هیجان بر متغیرهای مختلفی را نشان داده اند. اما مسئله این است که آیا تنظیم شناختی هیجان می تواند بر ولع مصرف مواد و دلزدگی زناشویی در مردان متاهل مبتلا به اختلال مصرف مواد محرک تاثیرگذار باشد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش گروهی توانش های تنظیم شناختی هیجان بر کاهش ولع مصرف مواد و دلزدگی زناشویی در مردان متاهل مبتلا به اختلال مصرف مواد محرک انجام شد.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایش از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه مردان متاهل مبتلا به اختلال مصرف مواد محرک مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده بهزیستی شهر رشت بودکه تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه گواه (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) قرار داده شدند. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله، به پرسشنامه های ولع مصرف مواد (رایت و همکاران، 1993) و مقیاس دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996) پاسخ دادند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش تنظیم شناختی هیجان (گروس، 2002؛ به نقل از رحمانی و هاشمیان، 1395) دریافت کردند و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها باروش تحلیل کواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش گروهی توانش های تنظیم شناختی هیجان به طور معناداری باعث کاهش ولع مصرف مواد و دلزدگی زناشویی شده است (0/05P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش توانش های تنظیم شناختی هیجان می تواند روی آورد مناسبی برای کاهش ولع مصرف و دلزدگی زناشویی در افراد وابسته به مواد محرک باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، دلزدگی زناشویی، ولع مصرف، تنظیم شناختی هیجان
  • مهدی عرب زاده*، فائزه عسکری، احمد رضوان، ثنا پناهی صفحات 2141-2147
    زمینه

    یکی از مهمترین دغدغه های اساتید آمار در دانشگاه ها این است که چگونه می توانند اضطراب آمار دانشجویان را کاهش و یادگیری آنها را در این درس افزایش دهند. اما مسئله اینست: آیا خودتفسیری و اهداف پیشرفت 2×3 می توانند اضطراب آمار دانشجویان را پیش بینی نمایند؟ 

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خود تفسیری و اهداف پیشرفت 2×3 در پیش بینی اضطراب آمار دانشجویان طراحی و انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه خوارزمی واحد کرج در سال تحصیلی 98- 1397 تشکیل داد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 203 نفر (128 دختر و 75 پسر) انتخاب، سپس به پرسشنامه های خودتفسیری (هاردین، لونگ و باوات، 2004)، اضطراب آمار (کرویس، کش و بلتون، 2011) و اهداف پیشرفت 2*3 (الیوت، موریاما و پکران، 2001) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان دادکه اهداف گرایش به خود و خود تفسیری وابسته بصورت منفی و معنادار و اهداف گرایش به دیگران و اهداف اجتناب از تکلیف بصورت مثبت و معنادار  می توانند اضطراب آمار را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاصل از این مطالعه پیشنهاد می گردد، اساتید آمار در کلاس های درس خود دانشجویان را به سمت شایستگی های درون فردی سوق دهند، از ایجاد جو رقابتی در کلاس بپرهیزند و تدریس تیمی و مشارکتی را مورد استفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب آمار، خود تفسیری، اهداف پیشرفت 2*3
  • فریبرز اصل مرز* صفحات 2149-2161
    زمینه

    جهت گیری هدفی در دانش آموزان از مسائل بسیار مهم است، اما مسئله اینست، آیا برنامه ی آموزش فلسفه برای والدین می تواند بر جهت گیری هدفی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی تاثیرگذار باشد؟

    هدف

    طراحی و آزمون برنامه ی آموزش فلسفه برای والدین و اثربخشی آن با برنامه ی آموزش فلسفه برای کودکان در جهت گیری هدفی دانش آموزان دختر است.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مدارس دوره ششم ابتدایی و مادران آنان در شهر ایلام بود. 100 نفر از دانش آموزان به همراه مادرانشان به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه جهت گیری هدف وندی ویل (1997)، و مک گریگور (2001). تجزیه و تحلیل داده ها با روش (تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره) انجام شد.

    یافته ها

    برنامه ی آموزش فلسفه بر جهت گیری یادگیری، عملکرد گرایشی، عملکرد گریزی ، بلاتکلیفی تاثیر داشت (0/0001 > P).

    نتیجه گیری

    والدین و دانش آموزانی که در برنامه ی آموزش فلسفه شرکت کردند در جهت گیری هدف بهبود قابل ملاحظه ای نشان دادند.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، والدین، کودکان، جهت گیری هدف، دانش آموزان
  • میرنادر میری، نادر حاجلو*، سجاد بشرپور، محمد نریمانی صفحات 2163-2173
    زمینه

    با مطالعه پژوهش های انجام شده درباره اعتیاد به بازی های ویدئویی - رایانه ای، از یک سو، مشخص شد که تمامی متغیرهای مطرح شده در این پژوهش، یکجا مورد بررسی قرار نگرفته اند. از سوی دیگر، در این مطالعات به رابطه علی متغیر مستقل با وابسته پرداخته شده و مکانیسمی که از طریق آن متغیر مستقل بر وابسته تاثیرگذار بوده، مورد بررسی قرار نگرفته است. بنابراین، سوال این است که آیا هیجان خواهی می تواند در این رابطه نقش میانجی داشته باشد؟

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش میانجی هیجان خواهی در رابطه بین خودنظم جویی هیجانی و هویت سردرگم با اعتیاد به بازی های ویدئویی - رایانه ای در دانش آموزان پسر بود

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر متوسطه دوره اول تهران در سال 98- 1397 بوده و حجم نمونه شامل 405 دانش آموز می باشد که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه های مقیاس اعتیاد به بازی های ویدئویی - رایانه ای (آنیوتاورن، 2008)، خودنظم جویی هیجانی (گارنفسکی و همکاران، 2001)، هویت سردرگم (برونسکی، 1989) و هیجان خواهی (آرنت، 1992) به دست آمده و با استفاده از همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان دادند که خودنظم جویی هیجانی و هویت سردرگم از یک سو، بر هیجان خواهی و از سوی دیگر، بر اعتیاد به بازی های ویدئویی - رایانه ای تاثیرگذار هستند. همچنین، هیجان خواهی بر اعتیاد به بازی های ویدئویی - رایانه ای تاثیر دارد (0/01 p˂).

    نتیجه گیری

    افرادی که از خودنظم جویی هیجانی بیشتری برخوردارند و همچنین افرادی که از هویت سردرگم کمتری برخوردارند، میزان هیجان خواهی در آنها کاهش یافته و در نتیجه میزان اعتیاد به بازی های ویدئویی - رایانه ای در این افراد کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های ویدئویی - رایانه ای، هیجان خواهی، خودنظم جویی، هویت سردرگم
  • سارا سالکی، بیوک تاجری*، حسن احدی صفحات 2175-2183
    زمینه

    مرور پژوهش ها نشان از اثربخشی انواع بازی مهارتی و فکری به صورت جداگانه بر بهبود مهارت خواندن کودکان مبتلا به اختلال خواندن دارد؛ اما آیا تلفیق بازی مهارتی و فکری بر یادگیری کودکان اختلال خواندن اثربخش است؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی مهارتی - فکری لگو بر میزان یادگیری در کودکان مبتلا به اختلال خواندن انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل کلیه کودکان دبستانی پایه سوم و دارای اختلال خواندن و نوشتن شهر تهران بود. 50 کودک به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس، تعداد 30 کودک که دارای تراز بالایی در نارساخوانی بودند، به تصادف انتخاب و در دو گروه 15 نفری (یک گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. هریک از کودکان گروه آزمایش، 12 جلسه بازی مهارتی - فکری لگو شروع با داستان توسط گروه لگوی آموزشی (2014) به همراه آگاهی واج شناختی را به طور گروهی، یک بار در هفته به مدت 60 دقیقه دریافت کردند. ابزار پژوهش شامل آزمون خواندن و نارساخوانی (کرمی نوری و مرادی، 1387) که به صورت انفرادی اجرا شد. داده ها از طریق تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میزان یادگیری کودکان مبتلا به اختلال خواندن در گروه آزمایش (بازی مهارتی - فکری لگو) نسبت به گروه گواه در مرحله پس آزمون افزایش یافته است (0/005≥p).

    نتیجه گیری

    برآمدهای این پژوهش نشان داد، استفاده از بازی مهارتی - فکری لگو می تواند با پرورش قدرت تحلیل و حل مساله، سرعت پردازش، آگاهی واجی، بهبود کارکردهای اجرایی، افزایش توجه، تقویت حافظه فعال و ادراک دیداری به عنوان یک سیستم یادگیری نوین منجر به بهبود یادگیری گردد.

    کلیدواژگان: بازی مهارتی - فکری لگو، نارساخوانی، اختلال یادگیری
  • اکرم احمدی، فاطمه قائمی، نورعلی فرخی* صفحات 2185-2192
    زمینه

    پژوهش های متعدد بر اثربخشی ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر درمان بیماران مبتلا به سرطان تاکید دارد. اما بین اثربخشی این دو درمان بر بهبود عملکرد جنسی مردان مبتلا به سرطان تفاوت وجود دارد؟

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین و مقایسه اثربخشی آموزش ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد جنسی بیماران سرطانی اصفهان بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه بود. از بین مردان مبتلا به سرطان شهر اصفهان، نمونه شامل 30 بیمار به صورت هدفمند مطابق با معیارهای پژوهش انتخاب شد و سپس 10 نفر در گروه ذهن آگاهی (کابات زین، 2003)، 10 نفر نیز در گروه پذیرش و تعهد (هیز و همکاران،2013) و 10 نفر هم گروه گواه به صورت تصادفی گماره شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه سلامت جنسی مردان روزن و همکاران (2004) بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که هم آموزش ذهن آگاهی و هم درمان پذیرش و تعهد بر افزایش عملکرد جنسی مردان مبتلا به سرطان تاثیر معنی داری دارد (0/001>p)؛ اما بین اثربخشی دو گروه ذهن آگاهی و پذیرش و تعهد تفاوت معنی دار نیست.

    نتیجه گیری

    از مداخله های مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان پذیرش و تعهد می توان به منظور بهبود عملکرد جنسی مردان مبتلا به سرطان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عملکرد جنسی
  • حبیب کیخا، علی فرنام*، حسین جناآبادی صفحات 2193-2201
    زمینه

    اضطراب از عواملی است که باعث به وجود آمدن مشکلاتی در همجوشی شناختی و کیفیت زندگی افراد مبتلا به دیابت می شود. اما مسئله اصلی اینست که آیاگروه درمانی مبتنی بر پذیرش - تعهد بر همجوشی شناختی، کیفیت زندگی و اضطراب دانشر آموزان مبتلا به دیابت تاثیر دارد؟

    هدف

    مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی، کیفیت زندگی و اضطراب دانش آموزان مبتلا به دیابت بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مبتلا به دیابت شهر زاهدان تشکیل دادند. و نمونه پژوهش شامل 30 آزمودنی که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند و به طور گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند سپس گروه آزمایش از طریق پروتکل مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد (قمیان و شعیری، 1393) 8 جلسه مداخله دریافت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه همجوشی شناختی گیلاندرز و همکاران (2014)، مقیاس تجدیدنظرشده اضطراب آشکار کودکان رینولدر و ریچموند (1978) و پرسشنامه کیفیت زندگی نوجوانان ایتگرسول و مارور (2004) مبتلا به دیابت بودند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه گواه موجب بهبود همجوشی، کیفیت زندگی و اضطراب شده است (0/05P<). این نتایج در مرحله پیگیری تداوم داشته است.

    نتیجه گیری

    درمان های روانشناختی مبتنی بر پذیرش و تعهد از طریق ایجاد تعهد درونی در افراد می توانند به بهبود علائم روانشناختی کمک کنند و پیامدهای روانی بیماری های جسمانی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، همجوشی شناختی، کیفیت زندگی، اضطراب
  • عزت الله قدم پور*، لیلا حیدریانی، مهدی برزگربفرویی، غفار نصیری هانیس، مهشید محمدی رایگانی صفحات 2203-2211
    زمینه

    اضطرب ریاضی از عواملی است که عملکرد ریاضی دانش آموزان را مختل می کند، اما مسئله اینست، آیا حافظه کنشگر و خودپنداشت ریاضی، با اضطراب ریاضی و عملکرد ریاضی دانش آموزان رابطه دارند؟

    هدف

    بررسی نقش میانجی گر حافظه کنشگر و خودپنداشت ریاضی در رابطه اضطراب ریاضی و عملکرد ریاضی دانش آموزان بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه رشته تجربی شهرستان میبد در سال تحصیلی 98-1397 بود، 260 نفر به روش تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار عبارتند ازمقیاس اضطراب ریاضی پلاک و پارکر (2004)، پرسشنامه حافظه کنشگر والات ازووی، پارادات دیل و ازووی (2012)، پرسشنامه خودپنداشت ریاضی مارش (1990) و نمره درس ریاضی در پایان ترم. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    اضطراب ریاضی، عملکرد ریاضی دانش آموزان را به صورت منفی پیش بینی می کند (p<0/05). اضطراب ریاضی بر عملکرد ریاضی با نقش میانجی گر حافظه کنشگر و خودپنداشت ریاضی اثر مستقیم و معنادار داشت (p<0/05).

    نتیجه گیری

    حافظه کنشگر و خودپنداشت می توانند اضطراب ریاضی و عملکرد دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب، حافظه کنشگر، خودپنداشت، ریاضی
  • مینا مقتدری*، مجید صفاری نیا، حسین زارع، احمد علی پور، احمد چیت ساز صفحات 2213-2221
    زمینه

    بروز بیماری های مزمن همچون پارکینسون، علاوه بر سلامت جسمی، کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی مبتلایان را نیز با آسیب جدی مواجه می سازد. اما آیا درمان ذهن آگاهی به بهبود کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی بیماران پارکینسون کمک می کند؟

    هدف

    بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی بیماران پارکینسون انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه ودوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل افراد مبتلا به بیماری پارکینسون شهر اصفهان در سه ماهه زمستان سال 1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 فرد مبتلا به بیماری پارکینسون با روش نمونه گیری غیرتصادفی دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 بیمار در گروه آزمایش و 15 بیمار در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله درمان ذهن آگاهی (سیگل، 2010) را طی سه ماه در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1994) و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی (ریف، 1980) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که درمان ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی (p<0/001). و بهزیستی روانشناختی (p<0/001). بیماران پارکینسون تاثیر معنادار دارد. میزان تاثیر بسته درمان ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی بیماران پارکینسون به ترتیب 68 و 67 درصد بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت افزایش کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی بیماران پارکینسون شود.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، بهزیستی روانشناختی، پارکینسون
  • سمیه آقابزرگی*، معصومه حمیدی، ربابه کشاورز محمدی، سهیلا شریعت صفحات 2223-2232
    زمینه

    پژوهش های مختلفی کارآیی رویکرد والش و اولسون را در بهبود مولفه های مختلف ارتباطی و روانشناختی زوجین نشان داده اند. اما آیا رویکرد والش و اولسون منجر به بهبود الگوهای ارتباطی و کاهش دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده خیانت زناشویی می شود؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رویکرد والش و رویکرد اولسون بر الگوهای ارتباطی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده خیانت زناشویی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل زنان آسیب دیده خیانت زناشویی شهر تهران در سال 1396 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس و گمارش تصادفی استفاده شد. پس از انتخاب حجم نمونه و گمارش آنها در گروه های آزمایش و گواه، گروه های آزمایش مداخلات رویکرد والش (والش، 2006) و رویکرد اولسون (اولسون، 2011) را طی سه ماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه الگوهای ارتباطی (کریستنسن و سولاوای، 1984) و دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996) بود. داده های به دست آمده توسط تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که آموزش دو رویکرد اولسون و والش بر الگوهای ارتباطی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده خیانت زناشویی موثر بوده است (p<0/001). همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که بین اثربخشی و رویکرد اولسون و والش بر الگوهای ارتباطی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده خیانت زناشویی تفاوت معنادار وجود ندارد (p>0/05).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که دو رویکرد اولسون و والش می تواند به عنوان روش هایی کارآ برای تغییر در الگوهای ارتباطی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده خیانت زناشویی به کار رود.

    کلیدواژگان: رویکرد والش، رویکرد اولسون، الگوهای ارتباطی، دلزدگی زناشویی، خیانت زناشویی
|
  • Fateme Amirizade, Sara Bagheri*, Gholamreza Faraji Pages 2117-2124
    Background

    Balance maintenance is an essential prerequisite for professional and personal activities as well as imbalance and disruption in walking patterns among the factors affecting the physical, mental and social health of adults.. Accordingly, can using Brighton Exercises improve physical and psychological well-being?

    Aims

    The effect of Brightonics training on static, dynamic balance and psychological factors in adult women.

    Method

    This study was a semi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study consisted of 30-50 years old women in Tehran who were selected from 26 adult women (50 - 30 years old) as available sample and were randomly assigned to experimental and control groups. Tools include:. Brighton training program (Dehghani Zadeh, Rahmati Arani & Heydari, 1977) and General Health Questionnaire (Goldberg & Hiller, 1979). Data were analyzed using t-test and one-way ANOVA.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the groups in terms of static equilibrium but in dynamic equilibrium there was a significant difference between the two groups. There was a significant difference between anxiety, anxiety and total score of mental performance (P<0/001).

    Conclusions

    Brightonics exercise improves dynamic balance and some psychological factors such as anxiety and physical disorders and is suggested as a strategy to enhance mental and physical skills in adult women.

    Keywords: Brighton, static balance, dynamic balance, psychological factors
  • Karim Abdolmohamadi*, Farhad Ghadiri Sourman Abadi, Sanaz Noruzi, Alireza Kohansal Pages 2125-2132
    Background

    Attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD) has adverse effects on children's social cognition. But the key question is whether there is a difference in social cognition (levels of theory of mind and empathy) between children with ADHD and normal children.

    Aims

    To compare the levels of theory of mind and empathy in two groups of children with ADHD and normal children.

    Method

    The study was a causal-comparative study. The statistical population included all 6 to 8 year old children with ADHD and normal children in Tabriz. Fifty children with disabilities and 50 normal children were selected through purposive sampling. The tools include the Hutchinson et al. (2008) theory of mind questionnaire and the Cognitive and Emotional Empathy Scale of Children: Dadas et al. (2008). The results were analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that the components of theory of mind and empathy were significantly lower in children with ADHD than normal children (p<0/0001).

    Conclusions

    It can be concluded that levels of theory of mind and empathy are higher in normal children than children with ADHD.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, levels of theory of mind, empathy
  • Saeed Imani, Morteza Zakeri* Pages 2133-2140
    Background

    Addiction and substance abuse is one of the most significant psychological and social impairments that can easily undermine the foundation of a country's individual, family, and cultural life. Studies have shown the effectiveness of cognitive emotion regulation on a variety of variables. But the question is, can cognitive emotion regulation affect drug craving and marital distress in married men with Stimulants use disorder?

    Aims

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of cog native emotion regulation skills training in reducing substance abuse craving and marital distress in men with stimulant disorder.

    Method

    This research was carried out based on a pre-test and post-test quasi-experimental design.the statistical population consisted of all married men with disruptive drug abuse disorder referring to family counseling centers in Rasht.Asammple of 30 were selected by available sampling method and randomly assigned tocontrol and experimental groups. method to determine entry and exit rates. After the end of treatment sessions craving tests and Marital disturbance were used to collect information. Data were analyzed using covariance analysis) P<0/05).

    Results

    The results showed that training cognitive emotion regulation skills significantly reduced craving and Marital disturbance.

    Conclusions

    According to the finding of this study, emotional regulation cognitive skills can be a suitable therapeutic approach to reducing the craving and Marital disturbance in addicts to stimulants.

    Keywords: Adiction, marital disturbance, craving, cognitive emotion regulation
  • Mehdi Arabzadeh*, Faeze Askari, Ahmad Rezvan, Sana Panahi Pages 2141-2147
    Background

    One of the main concerns of statistics professors in universities is how to reduce students' statistics anxiety and enhance their learning in this lesson.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the role of Self-Construal and 3*2 Achievement Goal in predicting of Anxiety Statistic in student.

    Method

    The present study used a descriptive/correlational method. Population of this study included all students who were studying in the University Kharazmi in the academic year of 2017-2018. Among the statistical population, 203 students (128 girla and 75 boys) were selected by convenience sampling method. Participants answered the following questionnaires: Self-construal questionnaire (Hardin, Loong and Bovat), Anxiety Rating Scale (Croisses, Cache and Belton) and 3×2 achievement goals questionnaire (Elliot, Maurima and Pekran). The data analysis was conducted by using step-by-step multiple regression method in SPSS v23.

    Results

    The Results of step-by-step multiple regressions indicated that the goals of self-approach and dependent Self-Construal negatively and significantly, and the goals of the other-approach and task-avoidance can positively and significantly predict the anxiety of statistics (P<0/01).

    Conclusions

    According to the findings of the present study, it is recommended that The Teachers of statistics in their classroom will direct students to interpersonal competencies; avoid creating a competitive climate in class, and use teamwork and collaborative teaching.

    Keywords: anxiety statistic, Self-construal, 3*2 achievement goals
  • Fariborz Aslmarz* Pages 2149-2161
    Background

    Target orientation is very important in student learning, but the question is, can a parenting philosophy program influence the target orientation of elementary sixth grade female students?

    Aims

    To design and test a parenting philosophy program and its effectiveness with a child education philosophy program aimed at targeting female students.

    Method

    This was a quasi-experimental study (pre-test, post-test with control group). The study population consisted of all sixth grade female students and their mothers in Ilam city. 100 students and their mothers were selected by sampling method available. The tools were: Wendy Weil (1997) and McGregor (2001) Goal Orientation Questionnaire were used for data collection. Data analysis was performed using univariate and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Philosophy training program had a significant effect on learning orientation, orientation performance, avoidance performance, uncertainty (P<0/0001).

    Conclusions

    Parents and students who participated in the philosophy training program showed significant improvement in goal orientation.

    Keywords: Philosophy education, parents, children, goal orientation, students
  • Mirnader Miri, Nader Hajloo*, Sajjad Basharpoor, Mohamad Narimani Pages 2163-2173
    Background

    By studying the research done on video-computer games addiction, on the one hand, it was found that all the variables mentioned in this study have not been examined together.On the other hand, in these studies, the causal relationship of the independent variable with the dependent variable has been investigated and the mechanism through which the independent variable affects the dependent variable has not been investigated. Therfore, the question of research is whether seeking sensation can madiate this relationship?

    Aims

    The purpose of the present study is to investigate the mediation role of seeking sensation in the relationship between emotional self-regulation and confused identity with video-computer games Addiction in high school boy students.

    Method

    The present research was a descriptive-correlational study. The statistical population of the study was all boy students of the first grade of high school in Tehran in the academic year 2018-2019 and The sample size consisted of 405 students who were selected through multistage cluster random sampling. The data were collected using video-computer games Addiction scale (Anuthawarn, 2008), emotional self-regulation (Garnefski & at.el, 2001), confused identity (Bronzki, 1989) and seeking sensation (Arnett, 1992). Data were analyzed using Pearson correlation, regression and path analysis.

    Results

    Finding have shown that emotional self-regulation and confused identity affect on seeking sensation and, on the other hand they affect on computer-video games addiction, also, seeking sensation affect on computer-video games addiction (p˂0/01).

    Conclusions

    People who have higher level of emotional self-regulation, also, People who have lower levels of confused identity, their level of seeking sensation has decreased and as results, their level of computer-video games addiction has decreased

    Keywords: Video-computer games addiction, seeking sensation, emotional self-regulation, confused identity
  • Sara Saleki, Biuok Tajeri*, Hasan Ahadi Pages 2175-2183
    Background

    Research has shown the effectiveness of different types of skill and thinking games individually on improving reading skills in children with reading disorders, but is the combination of skill and thinking games effective in learning children with reading disorders?

    Aims

    Therefore, the present study aimed to investigate the effect of LEGO skill-mental game on the amount of learning in children with reading disabilities.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical society included all 3rd grade elementary school children with a learning disorder in reading and writing in Tehran. 50 children were selected through available sampling. Then, 30 children with high levels of learning disabilities were selected randomly and replaced in two groups of 15 people (one experimental group and one control group).Each of the children in the experimental group received 12 sessions of Lego's intellectual-linguistic training with a phonological awareness group, once a week for 60 minutes. The research instrument consisted of Reading and Dyslexic Test. Data were analyzed by MANOVA analysis in SPSS software.

    Results

    The results showed that the learning level of children with reading disorder in the experimental group (Lego skill-intellectual game) increased compared to the control group in the post-test phase.

    Conclusions

    The results of this study showed the use of the Lego game can improving the analysis and problem solving power and social relationships as a new learning system improved the learning of children with learning disabilities.

    Keywords: Hand-thinking playing LEGO, dyslexic, learning disabilit
  • Akram Ahmadi, Fatemeh Ghaemi, Nour Ali Farokhi* Pages 2185-2192
    Background

    Numerous studies have emphasized the effectiveness of mindfulness and acceptance and commitment therapy on the treatment of cancer patients. But is there a difference between the effectiveness of these two treatments on improving sexual function in men with cancer?

    Aims

    The aim of this study was to determine and compare the effectiveness of mindfulness training and acceptance and commitment based therapy on sexual function in Isfahan cancer patients.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with two experimental groups and one control group. Among males with cancer in Isfahan, a sample of 30 patients was selected purposefully according to the research criteria and then 10 in the mindfulness group (Kabat‐Zinn, 2003), 10 in the acceptance and commitment group (Hayes and et al, (2010) and 10 controls were randomly assigned to the control group. The instrument used was Rosen et al (2004) Men's Sexual Health Questionnaire.

    Results

    The results of covariance analysis showed that both mindfulness training and acceptance and commitment therapy had a significant effect on increasing sexual function in men with cancer (p≤0/001). but between the effectiveness of mindfulness and acceptance and commitment groups The difference is not significant.

    Conclusions

    Mindfulness-based interventions and acceptance and commitment therapies can be used to improve the sexual function of men with cancer.

    Keywords: Mindfulness, acceptance, commitment therapy, sexual function
  • Habib Keykha, Ali Farnam*, Hossein Janabadi Pages 2193-2201
    Background

    The use of psychological therapies along with medical treatments to treat and improve the psychological consequences of diabetes have always been of interest. In diabetes, psychological interventions try to reduce the adverse consequences of the disease.

    Aims

    In the student community, most of the researchers' attention has been focused on academic achievement and cognitive development and less attention has been paid to physical diseases such as diabetes.

    Method

    This quasi-experimental study followed by a pretest, posttest, and follow-up design with a control group. The current study had a statistical population consisting of all students with diabetes in Zahedan. Its sample included 30 subjects selected using a convenience sampling method and randomly divided into two groups, i.e., experimental (n=15) and control (n=15). Then, the experimental group received 8 sessions of intervention through acceptance and commitment based intervention package (Ghomian & Shairi, 2014). Research instruments included the Cognitive Cohesion Questionnaire of Gilanders et al Cognitive Fusion Questionnaire (2014), the Reynolds and Richmond’s Revised Measure of Children's Manifest Anxiety (1978), and the Diabetes Quality of Life Questionnaire for Youth. A multivariate analysis of covariance was used to analyze the obtained data statistically via SPSS.

    Results

    Results showed that acceptance and commitment group therapy improved cognitive fusion, quality of life, and anxiety of the experimental group compared to the control group (P<0/05). These results persisted in the follow-up.

    Conclusions

    Acceptance and Commitment-based psychological therapies can help to improve psychological symptoms and reduce the psychological consequences of physical illness by building up an internal commitment in individuals.

    Keywords: Acceptance, commitment, cognitive fusion, quality of life, anxiet
  • Ezatollah Ghadampour*, Leila Heidaryani, Mahdi Barzegarbafrooei, Ghafar Nasiri Hanis, Mahshid Mohammadi Rayegani Pages 2203-2211
    Background

    Math anxiety is one of the factors that disrupt students 'math performance, but the question is, are mathematical anxiety and math self-concept correlated with students' math anxiety and math performance?

    Aims

    To investigate the mediating role of mathematical memory and math self-concept in the relationship between mathematical anxiety and mathematical performance in students.

    Method

    This was a descriptive correlational study. The statistical population of the study consisted of all students in the experimental period of Meybod city during the academic year of 1398-1989. 260 students were selected by cluster random sampling., Dale and Azov Paradat (2012), Marsh's Mathematical Self-Concept Questionnaire (1990), and Mathematics Lesson Score at the end of term. Data were analyzed using path analysis.

    Results

    Math anxiety predicts students' math performance negatively (P<0/05). Mathematical anxiety had a direct and significant effect on mathematical performance with the mediator role of activator memory and mathematical self-concept (P<0/05).

    Conclusions

    Active memory and self-concept can influence students' mathematical anxiety and performance.

    Keywords: Anxiety, memory, self-concept, math
  • Mina Moghtaderi*, Majid Saffarinia, Hossein Zare, Ahmad Alipour, Ahmad Chitsaz Pages 2213-2221
    Background

    The emergence of chronic diseases such as Parkinson seriously damages the patients’ Life Quality and Psychological Wellbeing besides physical health. But does mindfulness therapy help improve the quality of life and psychological well-being of Parkinson's patients?

    Aims

    Therefore, the present study was conducted with the purpose of investigating effectiveness of the mindfulness therapy on life quality and psychological wellbeing of patients with Parkinson.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period. The statistical population of the present study included the people with Parkinson in the city of Isfahan in the winter of 2018-19. 30 patients with Parkinson were selected through non-random available sampling and were randomly replaced into experimental and control groups (15 patients in the experimental group and 15 in the control group). The experimental group received training intervention of mindfulness therapy in ten ninety-minute sessions during two months. The applied questionnaires in this study included life quality questionnaire (WHO, 1994) and psychological wellbeing questionnaire (Ryff, 1980). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA software.

    Results

    The results showed that the mindfulness therapy has significant effect on life quality and psychological wellbeing of Parkinson (p<0/001). The degree of the effect of mindfulness therapy on life quality and psychological wellbeing of Parkinson patients were 68 and 67 respectively.

    Conclusions

    According to the findings of the present study it can be concluded that mindfulness therapy concomitant with employing techniques such as thoughts, emotions and mindfull behavior can be used as an efficient treatment to increase life quality and psychological wellbeing of Parkinson patients.

    Keywords: Mindfulness therapy, life quality, psychological wellbeing, parkinson
  • Somayeh Aqgabozorgi*, Masomeh Hamidi, Robabeh Keshavarz Mohammadi, Soheila Shariat Pages 2223-2232
    Background

    Various studies have shown the efficacy of Walsh and Olson's approach in improving the various communication and psychological components of couples. But does Walsh and Olson's approach lead to improved communication patterns and reduced marital disillusionment for women affected by marital infidelity?

    Aims

    The present study was conducted aiming to compare effectiveness of Walsh approach and Olson approach on communicative models and marital burnout in the women hurt by marital betrayal.

    Method

    The research method of the present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the present study included all the women hurt by marital betrayal in the city of Tehran in 2017. Non-probable available sampling and random replacement were used in the present study. After selecting the sample size and replacing them in the experimental and control groups, the experimental groups received teaching interventions in ninety-minute sessions once a week during three months. The applied questionnaires in the present study included communicative models questionnaire (Christensen and Solavai, 1984) and marital burnout (Paienz, 1996). The data gotten from the study were analyzed through ANCOVA method.

    Results

    The results of the data analysis showed that teaching Walsh approach and Olson approach has been effective on communicative models and marital burnout in the women hurt by marital betrayal (P<0/001). Moreover, the results of follow-up test showed that there isn’t any significant difference between the effectiveness of Walsh approach and Olson approach on communicative models and marital burnout in the women hurt by marital betrayal (P>0/05).

    Conclusions

    According to the findings of the present study it can be concluded that Walsh and Olson approaches can be applied as efficient methods to change communicative models and marital burnout of the women hurt by marital betrayal.

    Keywords: Walsh approach, olson approach, communicative models, marital burnout, marital betrayal